Duna monitoring

A képgalériában a paksi atomerőmű és a szekszárdi (M9-es) Duna-híd közötti Duna-szakasz látható. A terület nagysága miatt 3 részre osztottuk a térképet. Az első közvetlenül a Paks alatti területet, Foktő környékét mutatja. A második térképen a Gerjen környéki Duna-szakaszról készített fotók tekinthetők meg, míg a harmadik térképen Fajsz és az M9-es szekszárdi híd közötti területen készült képek láthatók.
A fenti 3 területet jelképező ikonokra kattintva megjelenik az adott területet ábrázoló részletes térkép, rajta a fotózás helyszíneit mutató piros pöttyökkel.

A térképeken a piros pöttyökre kattintva tekinthetjük meg az adott ponton látható táj képét. A piros pöttyök nem a fotókon látható helyeket, hanem a fotók készítésének helyszínét jelzik, azaz, hogy abból a pontból mit lehetett a fotó elkészítésének időpontjában látni.

A gátépítő lobbi által Fajsz környékére álmodott, a paksi atomerőmű bővítése kapcsán újfent felbukkanó duzzasztó szükségképp elpusztítaná a ma még hangulatos galériaerdőt, a vízparti fákat, hisz a több méteres duzzasztás miatt a jelenlegi árvízvédelmi töltéseket meg kellene emelni, és a galériaerdők állandóan víz alá kerülnének, ami pusztulásukat okozná. A képeket megnézve mindenki megbizonyosodhat arról, hogy a Duna jelentős részét ma még természetközeli galériaerdő szegélyezi. A hazai Duna-szakasz hungarikum, mert Dunakiliti és a déli országhatár között nincs duzzasztómű a Dunán. Ez nem elmaradottság, hanem felbecsülhetetlen érték, aminek megőrzése alapvető feladat!

A fotó monitoring munka képanyagát a Földművelésügyi Minisztérium támogatásának köszönhetően tudtuk elkészíteni.