Római-part monitoring

A képgalériában a Római-part, az alatta elterülő Északi vasúti összekötő híd és az Óbudai-sziget hídja közötti terület, valamint Szentendre belvárosának - a mobilgáttal érintett - Duna-parti területe látható. A Római-part alatti és a szentendrei fotókat amiatt mutatjuk be, hogy mindenki számára világosan legyen, mi a különbség egy fövenyes, többé-kevésbé természetközeli part, egy védművel megerősített part, és egy olyan partszakasz között, amelyre mobilgát rendszert építettek.

A fenti 3 területet jelképező ikonokra kattintva újabb - térképeket ábrázoló - ikonok jelennek meg, amelyeket megnyitva megjelenik az adott területet ábrázoló részletes térkép, rajta a fotózás helyszíneit mutató piros pöttyökkel.

A térképeken a piros pöttyökre kattintva tekinthetjük meg az adott ponton látható táj képét. A piros pöttyök nem a fotókon látható helyeket, hanem a fotók készítésének helyszínét jelzik, azaz, hogy abból a pontból mit lehetett a fotó elkészítésének időpontjában látni.

A Római-partra tervezett mobilgát szükségképp elpusztítaná a ma még hangulatos galériaerdőt, a vízparti fákat. A mobilgát építése után a Duna-partja hasonlóképp nézne ki, mint ma a Szentendre belvárosát határoló Duna-part, ahol a sétányon a mobilgátrendszer építése előtt fák álltak. A Római-partra tervezett mobilgát a budapesti Duna-szakasznak azt az egyedi arculatát, azt a kulturális - természeti örökségét pusztítaná el, amelyet a vízparti környezetre épülő több évtizedes hagyománnyal együtt Római-partnak nevezünk.

A fotó monitoring munka képanyagát a Földművelésügyi Minisztérium támogatásának köszönhetően tudtuk elkészíteni.