dunacharta
Kezdőlap  |  Magunkról  |  Események  |  Képgaléria  |  Média-visszhang  | Szakmai állásfoglalások  |  
A bős-nagymarosi erőműrendszer  |  Együttműködő partnerünk, a Természetfotó Alapítvány  | 
Duna Charta |   levélcím: 1052 Budapest, Deák tér 3. |   emailcím: dunacharta@dunacharta.hu


Sajtónyilatkozat, 2011. április 12.
Nem magyar érdek a hajózás túlfejlesztése!


A Duna Charta megdöbbenéssel látja, hogy az Új Széchenyi Tervbe becsempészett duzzasztási tervek botránya még alig ült el, de Völner Pál államtitkár nyilatkozatával már újra kormányzati szándékként jelent meg a dunai hajózás túlfejlesztésének igénye, megkérdőjelezve ezzel Martonyi János és Illés Zoltán korábbi ezirányú nyilatkozatait.

bővebben...

  


Karátson Dávid cikke a Magyar Nemzetben

Karátson Dávid: Úszó Buddha c. cikke a Magyar Nemzet április 2-i számában jelent meg. Az írás alapvetően a japán atomkatasztrófát előidéző földrengések és cunamik kialakulásával foglalkozik, ugyanakkor közvetve felhívja a figyelmet arra is, hogy Magyarországon a dunai gátak, vízerőművek tervezésekor reális veszélyként kell figyelembe venni a nagy erejű földrengéseket. Egy esetleges, a Duna menti törésvonalakhoz kapcsolódó nagy földrengés okozta gátszakadás a Dunán is hatalmas árhullámot indíthatna el, ami a paksi atomerőműre nézve is komoly veszélyforrást jelentene. Bősnél 21 méteres a duzzasztási szint, Nagymarosnál, Adonynál és Fajsznál - a tervezett duzzasztóknál - 7-9 méter magasra duzzasztanák a Dunát. A duzzasztógátak esetleges átszakadásának kockázatát Pakssal kapcsolatban senki sem vizsgálta!

bővebben...

  


Karátson Gábor és Bárdos Deák Péter cikke a Magyar Nemzetben.

A Magyar Nemzet 2011. március 26-i számának 33. oldalán jelent meg Karátson Gábor és Bárdos Deák Péter "Szakértők a Duna mentén" című cikke. A megjelent cikk eredeti verziója a honlapunkon olvasható (a cikk a Magyar Nemzetben terjedelmi okok miatt enyhén rövidítve jelent meg).

bővebben...

  


Sajtónyilatkozat, 2011. február 3.

A Duna duzzasztása az Új Széchenyi Tervben


Az Új Széchenyi Tervnek a Duna duzzasztását előirányzó javaslata miatt Duna Charta levéllel fordult a Külügyminisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetőihez.

bővebben...

  

A Duna Charta javaslata az új Alkotmány koncepciójának kidolgozásához

Sajtóközlemény, 2010. november 8.

A Duna Charta levéllel fordult dr. Salamon Lászlóhoz, az Alkotmány-előkészítő eseti Bizottság elnökéhez, javaslatot téve az új Alkotmány koncepciójának kidolgozásához.


bővebben...

  

Alkotmányos védelmet az ivóvízbázisoknak!

Sajtónyilatkozat, 2010. augusztus 20.

A Duna Charta a jelenleg hatályos, sztálinista eredetű alkotmány elfogadásának 61. évfordulóján üdvözli az új magyar Alkotmány előkészítésének folyamatát, és reményét fejezi ki, hogy az új Alkotmány jogi kötelezettségként irja majd elő a magyar államhatalmi és közigazgatási szervek feladatát folyóink, erdeink, mezőink és a magyar kultúrtáj megóvására.


bővebben...

  

A Duna Charta 2010. június 7-i klubnapján, 18 órakor, "Szakértelem és környezeti katasztrófák" címmel kötetlen beszélgetésre hívjuk az érdeklődőket, az RS9 színházban (1075 Budapest, Rumblach S. u. 9). Bevezetőt tart Karátson Gábor, a Duna Charta elnöke.

bővebben...

  

Illés Zoltán szerint nincs szükség arra, hogy gát épüljön a Szigetközben. A leendő környezetvédelmi államtitkár egy budapesti tanácskozáson azt mondta: az Európai Unió készülő Duna-stratégiájának a bős-nagymarosi vízlépcső megépítésével szemben kell állást foglalnia.

A Duna Charta és a Fidesz Néppárti Képviselőcsoportja által szervezett "DUNASZAURUSZ - DUNA MOZGALMAK - DUNA STRATÉGIA" konferencián elhangzottakról az MTI tudósított, melyet számos média átvett.

2010. május. 15.

bővebben...

  

M E G H Í V Ó

A Duna Charta és a Fidesz Néppárti Képviselőcsoportja meghívja Önt a
"DUNASZAURUSZ - DUNA MOZGALMAK - DUNA STRATÉGIA"
című konferenciára.

Időpont: 2010. május 15. szombat 10.00-15.00 óra
(regisztráció: 9.30-tól)

Helyszín: Danubius Hotel Gellért - 1111 Budapest, Gellért tér 1.

Program:
Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő megnyitója
Karátson Gábor a Duna Charta elnöke: Minden szabadon folyjék
Vida Gábor akadémikus: Duna - probléma a biodiverzitás évében
Illés Zoltán országgyűlési képviselő: Jövőbeni lépések - Bős-Nagymaros
Szabó Marcel tanszékvezető docens (PPKE, Nemzetközi Jogi Tanszék): Megnyerhető-e még a Duna ügye Hágában vagy Luxemburgban?
Fleischer Tamás - Világgazdasági Kutató Intézet: A Duna és a hajózás
Medgyesy Balázs a Fidesz Zöld Tagozatának elnöke: Bölcs gazdálkodás a Dunával
Bárdos Deák Péter - Duna Charta: Vízgazdálkodási tervezet és Duna Stratégia
Dózsa Tamás - Duna Charta: A Duna Charta állásfoglalása
Balla Mihály országgyűlési képviselő: A Duna menti országok együttműködési lehetőségei

Mivel a férőhelyek az előadóteremben korlátozott számban állnak rendelkezésre, illetve a konferencia helyszínére való bejutás érdekében kérjük, hogy részvételi szándékát mielőbb (legkésőbb május 14-én 14.oo óráig) jelezze az
info@dunacharta.hu
vagy
erzsebet.milosevics@fidesz.hu
e-mail címen!
Köszönjük!

dunacharta@dunacharta.hu
www.fidesz-eu.hu


  A Duna Charta 2010. május 10-i klubnapján, 18 órakor Bárdos Deák Péter (Duna Charta) tart beszámolót a VITUKI: "Tanulmányok a Duna hajózhatóságának javításáról" című stratégiai környezeti vizsgálati anyagáról az RS9 színházban (1075 Budapest, Rumblach S. u. 9).

bővebben...

  A Duna Charta 2010. április 12-i klubnapján, 18 órakor Vajdovichné dr. Visy Erzsébet (BME Szociológia és Kommunikáció Tanszék címzetes docense) tart beszámolót a tervezett Duna-Régióról "Magyarország közreműködése a Duna Régió Stratégiája előkészítésében. Korlátok és lehetőségek" címmel az RS9 színházban
(1075 Budapest, Rumblach S. u. 9).


bővebben...

  Sajtónyilatkozat

Javaslat a 18 éve elterelt Duna visszaszerzésére


A bős-nagymarosi tárgyalódelegáció a Dunára építendő gátakról szóló alternatívát adott át a szlovák félnek március 5-én. Az illetékes KVVM-miniszter emiatt vizsgálatot indított, a Fidesz a miniszter lemondását követelte. A Duna Charta és a Védegylet álláspontja szerint a legújabb botrány Duna-ügyben jól mutatja, hogy a magyar tárgyalódelegáció képtelen elérni a hágai ítélet szerint a Dunába járó vízmennyiség visszaszerzését, ehelyett Szlovákia érdekeinek kedvező, drága és káros műszaki megoldásokat javasol. A két szervezet szerint a 13 éve eredménytelenül húzódó tárgyalásokat be kell fejezni, és az Európai Bíróságnál kell elérnünk a Dunába járó vízmennyiség visszaszerzését.

Budapest, 2010. március 16.
Duna Charta
Védegylet

bővebben...

  A magyar-szlovák szakértői tárgyalások rövid összefoglalója

bővebben...

  A hágai per ítéletről folytatott magyar-szlovák tárgyalások összegzése

bővebben...

  A Duna Charta üzenete a budapesti Duna-Régió csúcstalálkozó résztvevőihez

A Duna Charta üdvözli a Duna-Régió létrehozására irányuló kezdeményezést. Őszintén reméljük, hogy az érintett országok közötti együttműködés elmélyítése a térség fölemelkedését, közös dolgaink rendezését szolgálja majd. Ehhez szeretnénk hozzájárulni itt következő javaslatainkkal.

Budapest, 2010. február 23.
Duna Charta

bővebben...

  Sajtónyilatkozat

Előbb vizet, aztán Duna-Régiót!


A Duna 1992-ben történt egyoldalú szlovák elterelése óta a hazai Duna-szakasz felső részébe az eredeti vízhozamnak csak töredéke jut, annak ellenére, hogy a hágai per ítélete alapján Magyarországot a vízhozam legalább fele megilleti.
A Duna Charta felszólítja a jelenlegi és a következő kormányt, hogy a Duna-Régióban való részvételünk alapfeltétele az legyen, hogy Szlovákia a Duna vízhozamának legalább a felét juttassa vissza az eredeti Duna-mederbe!
Elképzelhetetlennek tartunk egy olyan Duna-Régiót, amelyben a folyó egyik szakaszából hiányzik a víz!

Budapest, 2010. február 21.
Duna Charta

bővebben...

  A Duna Charta 2010. március 1-i klubnapján, 18 órakor Karátson Gábor, Loosz Tamás és Bárdos Deák Péter tart beszámolót a tervezett Duna-Régióról "Előbb vizet, aztán Duna-Régiót!" címmel az RS9 színházban (1075 Budapest, Rumblach S. u. 9). Az előadásokhoz kapcsolódva levetítjük a "Szigetköz - megsebzett táj" c. filmet.

bővebben...

  A Duna Charta 2010. február 1-i klubnapján, 18 órakor Karátson Gábor
tart előadást az 1988-as és az 1998-as Duna-tüntetésekről
"Lesz-e Duna-tüntetés 2010-ben?" címmel az RS9 színházban
(1075 Budapest, Rumblach S. u. 9).

bővebben...

  Kínos hibával megjelent cikk a Duna Charta klubnapján elhangzottakról a Magyar Nemzetben.

2010. január 6-án rövid cikk jelent meg a Magyar Nemzetben "Újraterveznék a bősi gátat a vízügyesek?" címmel, amelyben a Duna Charta 2010. január 4-i klubnapján elhangzott elnökségi összegzésről tudósítottak.

bővebben...

  A Duna Charta 2010. január 4-i klubnapján, 18 órakor, év eleji beszélgetésre várja a Duna sorsa iránt érdeklődőket az RS9 színházban (1075 Budapest, Rumblach S. u. 9). A 2009-es évet összegzi Karátson Gábor és Bárdos Deák Péter.

Az EU Duna Stratégia kidolgozásához 2010. január 15-ig lehet konkrét project javaslatokat benyújtani. Várjuk mindazokat is, akik véleményükkel segítségünkre tudnak lenni olyan projectjavaslat kialakításában, amely a Duna és élővilága hosszútávú védelmét szolgálja.

bővebben...

  

  


"Áldott, békés Karácsonyt, és gátmentes újesztendőt kíván a Duna Charta!"

bővebben...

  A Duna Charta 2009. december 7-i klubnapján, 18 órakor Götz Sándor (Götz Mérnökiroda) tart előadást "A vízi közlekedés és a közlekedési, szállítási logisztika megváltozása a fenntartható fejlődés érdekében" címmel az RS9 színházban (1075 Budapest, Rumblach S. u. 9).

"Vízlépcsőt és demokráciát!" - így hangzott a pártállam utolsó környezetvédelmi miniszterének jelszava.
Az előadást követő beszélgetésre várjuk mindazokat, akik a dunai duzzasztási tervek elleni fellépést nem (csak) a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által finanszírozott, a hazai VKI-t levezénylő konzorcium keretén belül - és elvárásai alapján - tudják elképzelni.

bővebben...

  A Duna Charta 2009. november 2-i klubnapján, 18 órakor Karátson Dávid
(egyetemi docens, az ELTE Természetföldrajzi Tanszékének vezetője)
tart előadást, "A Duna magyarországi szakaszának földtörténete" címmel az RS9 színházban (1075 Budapest, Rumblach S. u. 9).


Az előadást követően Karátson Gábor és Bárdos Deák Péter tart tájékoztatót a Duna duzzasztásának legújabb terveiről: hogyan válhat a vizeink jó ökológiai állapotát javítani hivatott Víz Keretirányelv, és az Európai Unió Duna Régió Stratégiájának magyar koncepciója a dunai duzzasztási tervek melegágyává?

bővebben...

  Sajtónyilatkozat Dr. Nagy Andor, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának elnöke, a Duna Charta, a Reflex és a Védegylet közös, a Dunával kapcsolatos állásfoglalása.

2009. szeptember 21.


bővebben...

  Sajtónyilatkozat
Megtévesztő adat került bele az uniós Víz Keretirányelv végrehajtására hivatott Országos Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv szigetközi tervezetébe. Kérdéses, hogy ez adminisztratív hiba, vagy azért történt, hogy eltitkolják, hogy a mintegy 40 kilométeres szigetközi Duna-szakaszra nyolc gátat terveznek építeni. Így nem csak a vízgyűjtő-gazdálkodási tervezés szigetközi társadalmi vitája vált értelmetlen színjátékká, de ezzel a tervezettel a Magyar Kormány valótlan adatokat tartalmazó dokumentumot fog Brüsszelnek átadni.

2009. augusztus 12.


bővebben...

  A Szigetközi Természetvédelmi Egyesület (Szite) vezetősége honlapján kért elnézést a Duna Chartától,

amiért a "Kossuth Rádió - Zöldövezet - Duna Charta - Sajtó van, tudás nincs" cikkükben azt állították,
hogy "...a Duna Charta annak idején hét fenékküszöbös megoldást támogatott".


bővebben...

  A Duna Charta helyreigazítást kért a Kisalföld c. újságtól,

mert az hamis, megalapozatlan, a Duna Charta jó hírét sértő állítást tett közzé
a napilap 2009. június 10-i számában. Az újság szerint a Duna Charta korábban
a Duna szigetközi szakaszának hét fenékküszöbbel való megduzzasztását támogatta.

bővebben...

  Sajtóközlemény:

A Duna Charta, a Refex és a Védegylet 2009. június 3-i sajtóközleménye Nagy Andornak, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága elnökének a "Szigetközi Kerekasztal-konferencián" elhangzott - "... ha kell, Nagymarosról is lehet vitát folytatni ..." kijelentésével kapcsolatban.

bővebben...

  A Duna Charta minden hónap első hétfőjén délután 6 órakor várja
az RS9 színházban (1075 Budapest, Rumblach S. u. 9.) azokat ,
akiknek fontos az egészséges környezet,
akiknek fontos a jövő nemzedékének az egészséges környezethez,
a tiszta ivóvízhez való joga,
akik a Dunát, mint élő folyót szeretnék megőrizni az unokáik számára.
Programjainkon előadásokkal, vetítésekkel várjuk az érdeklődőket.

A Duna Charta 2009. júniusi klubnapján, 18 órakor Csányi Béla (Vituki)
tart előadást, "Fényképes beszámoló a II. Duna expedícióról" címmel.

Figyelem! Június első hétfője Pünkösd, emiatt a klubnapunkat kivételesen a rákövetkező napon, június 2-án, kedden tartjuk!

bővebben...

  Karátson Gábor és Bárdos Deák Péter cikke a Magyar Nemzetben.

A Magyar Nemzet 2009. május 17-i számában jelent meg Bertók László: Hídrobbantók c. cikke, amely a bős-nagymarosi erőműrendszer megálmodója, Mosonyi Emil halálának apropójaként Mosonyi életművét taglalja és végső soron a nagymarosi erőmű felépítésének lehetőségét veti fel
(http://www.mno.hu/portal/636827).

Karátson Gábor és Bárdos Deák Péter válaszcikke a 2009. május 30-i számában jelent meg "Nagymarosi gát - újratöltve?" címmel. A megjelent cikk honlapunkon olvasható.

bővebben...

  2009. május 4-én, 18 órakor Szabó Marcel (PPKE, tanszékvezető, Európa Jogi Tanszék) tart előadást,
"Jogi alternatívák a bős-nagymarosi konfliktusban" címmel az RS9 színházban (1075 Budapest, Rumblach S. u. 9).

bővebben...

  2009. április 6-án Karátson Gábor: "A víz útja a torkolattól az óceánig
a tao teking-ben" címmel tart előadást.

bővebben...

  

  A Duna Charta és az MTA Természetvédelmi és Konzervációbiológiai Bizottsága 2008. október 29-én 14.30 órakor konferenciát tart a Magyar Tudományos Akadémia Roosevelt téri székházában "Legyen Duna-törvény!" címmel...

bővebben...

  

  II. TÁTI DUNA KONFERENCIA Tát, 2006. november 6.
Sólyom László köztársasági elnök üzenete

bővebben...

  

  Hozzászólás a Szigetköz vitához (2005)

bővebben...

  

  Állásfoglalás a Dunáról
A Duna Charta és a Védegylet Dunával kapcsolatos állásfoglalása (2004)

bővebben...

  Javaslat a szigetközi Duna szakasz helyreállítására (2004)

bővebben...

  
A DUNA CHARTA DEMONSTRÁCIÓJA A MARGIT-SZIGETEN Budapest, 2004. november 30.

bővebben...

  
A DUNA CHARTA TÁTI DEMONSTRÁCIÓJA Tát, 2004. május 6.

bővebben...

  
I. TÁTI DUNA KONFERENCIA Tát, 2004. április 3.

bővebben...

  

  
A DUNA CHARTA SZIGETKÖZI LÁTOGATÁSA 2003. szeptember 8.

bővebben...

  

  A DUNA CHARTA TÜNTETÉSE A PARLAMENT ELŐTT 1998. február 28.

bővebben...

...oldal tetejére